Ik zag in het Spoor der Kampioenen een mooi verslag staan van de Combinatie Rekker-Westra naar aanleiding van het winnen van de Van der Velden trofee bij Marathon Noord. De prachtige prestaties werden op een Martin van Zon hok behaald. Toen ik de afbeelding zag had ik even de wouw factor. Wat een prachtig hok. Weer een bewijs voor de personen die nog niet overtuigd zijn van een Martin van Zon hok dat het een geweldig concept is waar je duiven super op kunnen presteren. Heeft u nog meer voorbeelden nodig? De onderstaande tekst stond er geschreven over het Martin van Zon hok.
Martin van Zon hok
In de zeer ruime tuin staat een prachtig duivenhok van 14 meter lang en 5 meter breed opgedeeld in 7 afdelingen. Het hok is helemaal gemaakt volgens de principes van Martin van Zon. Elk hok van de 7 afdelingen, daarvan is de achterwand ± 2 meter lang en 3 meter breed en dan zit er nog een ren voor van 2 meter breed. Het front van de ren is gemaakt van nertsengaas en de wanden en het dak van de ren zijn dicht. Zo kun je in elk hok je eigen klimaat creëren. ’s Avonds zitten de duiven in het nachthok en gaat de deur dicht om de warmte vast te houden. De plafondschuiven staan altijd open.
Daar de hokken op elkaar lijken en als zodanig ook zijn ingericht, willen de duiven nog wel eens in de verkeerde afdeling vliegen, dit met hevige gevechten tot gevolg. Hier moet de combinatie altijd extra alert op zijn.
Voor het complete verslag klik hier.
Een Martin van Zon hok is zo simpel te bouwen. Het grote voordeel is dat je de warmte in het hok snachts goed vast kunt houden in de nachthokken. Daardoor is het temperatuursverschil tussen de dag en nacht zeer gering. Hierdoor kan de duif zijn vorm vasthouden en laten oplopen omdat deze elke nacht niet gedrukt wordt door een te koude temperatuur ten opzichte van de dag.