Ik zie nog veel (ervaren) liefhebbers de mist ingaan met het toedienen van medicijnen aan hun duiven.
Zo las ik dat een liefhebber het geel en ornithose bij zijn duiven had, dat bleek bij controle bij de dierenarts. Hij besluit de medicatie via de waterbak toe te dienen. Wat gebeurd er, zijn duiven vinden het spul in de waterbak niet lekker en de eerste dag namen ze amper een slok water tot zich. Toen hij ze op de tweede dag weer wilde laten trainen, dook het koppel meteen de platte daken op om water te drinken en van het trainen kwam niets meer terecht. Ik denk dan, dat had je zelf ook kunnen nagaan dat een duif elders lekker water gaat opzoeken. Dus meteen 2 verloren dagen voorbij, om de duiven te kunnen behandelen. (Echt een beginnersfout) Jammer en dat midden in het vliegseizoen. De eerste tip is om bij medicatie via de waterbak, de duiven altijd vast te houden.
Het bovenstaande is voor mij reden om de mogelijkheden van het verstrekken van medicatie eens op een rij te zetten met daarbij de voordelen en nadelen.
Er zijn vier mogelijkheden om medicijnen toe te dienen aan je duiven:
- Via het drinkwater.
- Over het voer.
- Middels het opsteken van een capsule of een tablet.
- Door inspuiting.
Belangrijk in deze is het aantal duiven welke behandeld moeten worden, de duur van de behandeling en hoe de duiven er aan toe zijn en welke medicatie verstrekt moet worden.
Tip, bespreek ook met de dierenarts wat het beste behandelplan is. Bedenk wel dat een gespecialiseerde dierenarts in postduiven de voorkeur geniet. Een afgestudeerde dierenarts heeft nauwlijks lesstof over een postduif gehad waardoor menig postduiven liefhebber meer kennis heeft van een postduif dan een niet gespecialiseerde dierenarts in postduiven.
Tip, zoek dus een gespecialiseerde dierenarts in postduiven op. Raadpleeg een goed presterende postduiven liefhebber als U er niet uitkomt, die heeft meestal wel wat namen van bekende postduiven dierenartsen. Neem de moeite om wat verder te rijden naar deze gespecialiseerde postduiven dierenarts want de kans is groot dat hij meteen de oplossing heeft, dit in tegenstelling met zijn collega,s die niet gespecialiseerd zijn in postduiven.
Punt 1 via het drinkwater:
- Voordeel, snel en makkelijk bij een groot aantal duiven.
- Nadeel, geen controle per duif wat ze drinken, dus opnemen aan medicijn. Duiven die te weinig drinken krijgen te weinig medicijn binnen.
- Nadeel, duiven die geen conditie hebben of ziek zijn kunnen overmatig drinken waardoor ze een overdosis binnen krijgen.
- Nadeel, het weer zoals warmweer of koudweer heeft invloed op de wateropname van een duif. Vraag is dus, hoeveel en hoelang moet ik het medicijn verstrekken?
- Nadeel, duiven vasthouden. (Anders gaan ze naar de platte daken, vijvers, dakgoten etc om water te drinken.)
- Nadeel, bij warm weer kunnen sommige medicijnen in het water al in enkele uren verloren gaan. Een voorbeeld is bij ornithose, tetracyclines verliezen binnen acht uur hun werkzaamheid.
- Nadeel, de kans is meer dan reeel dat de infectie niet helemaal verdwenen is.
- Nadeel, dit vindt ik zelf een leuke waar veel liefhebbers de mist mee ingaan. Sommige ontsmettingsmiddelen die na een vlucht in het water worden gedaan, is de smaak zo vies dat het voor de duiven op de terugweg reden is om onderweg te gaan drinken.
Tip, mocht je gaan besluiten om de medicatie via het water te gaan verstrekken, dan is het raadzaam om gezien de vele nadelen, na de behandeling terug te gaan naar de dierenarts om te laten controleren of de duiven hersteld zijn.
Tip, om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk om een kleine drinkbak aan te maken en elke 6 uur de waterbak met de medicatie te verversen.
Conclusie is dus dat de medicatie in het water veel nadelen heeft en maar 1 voordeel.
Punt 2 over het voer:
- Voordeel, makkelijke manier om te behandelen. Voer aanmaken met o.a. roosvice, karnemelk, yoghurt etc.
- Voordeel, de duiven kunnen los blijven vliegen.
- Voordeel, in korte tijd kunnen de duiven meer van de medicijnen binnen krijgen. In het vliegseizoen belangrijk omdat ze dan weer snel hersteld zijn en weer mee kunnen met de wedvluchten.
- Voordeel, een eventuele vieze smaak van de medicijnen kunnen ze wegspoelen met schoon drink water.
- Nadeel, zieke duiven zullen minder eten.
- Nadeel, een medicijn kan het voedsel een slechte smaak geven wat een reden kan zijn minder te eten.
Tip, aanmaken per 1 kilo voer, nooit meer in verband met de verdeling van het medicijn over het voer. Gebruik geen diepe voerbus maar een groot oppervlakte (grote pan etc) zodat het voer mooi verspreid ligt en je daardoor de medicatie mooi kunt verdelen over het voer.
Tip, globaal is de richtlijn dat over 1 kilo voer de dubbele hoeveelheid verstrekt moet worden als voorgeschreven op 1 liter water.
Conclusie is dus dat hoewel er nog meerdere factoren een rol spelen bij de meest geschikte toedieningsvorm voor medicijnen, kan gesteld worden dat een toediening over het voer vaak te verkiezen is boven een toediening via het drinkwater.
Punt 3 middels het opsteken van een capsule of tablet:
- Nadeel, bij veel duiven, veel werk.
- Voordeel, individueel behandelen.
- Voordeel, de kans op resistentie is kleiner.
- Voordeel, in de praktijk blijkt deze manier van toedienen heel efficient.
- Voordeel, kuur wordt aanzienlijk verkort.
- Voordeel, er wordt in totaal minder geneesmiddel verstrekt.
- Voordeel, duiven welke achtergebleven zijn en thuis komen zijn goed individueel te behandelen.
Conclusie is dus dat deze manier van behandelen de voorkeur geniet gezien de vele voordelen. Mocht je er teveel duiven voor hebben of zelf te weinig tijd hebben dan is dit helaas een gemiste kans. Bij mij ook want ik ga zelf voor de medicatie over het voer.
Punt 4 door inspuiting:
- Nadeel, inspuiting in de (borst) spier kan irritant zijn. (nooit spuiten in de billen of poten, het duurt dan erg lang eer de stof zich in het lichaam verspreid en kan dan voor een groot deel reeds afgebroken zijn)
- Voordeel, juiste dosering.
- Voordeel, snelle werking bij ernstig zieke duiven.
Conclusie is om dit niet zelf te doen maar te laten uitvoeren door een gespecialiseerde duiven dierenarts. Vooral belangrijk bij ernstig zieke duiven en wanneer de tijd belangrijk is om meteen te behandelen voordat de duif aan zijn eind komt.
Tip, producten die Calcium bevatten zoals grit, altijd van het hok verwijderen tijdens het kuren. Deze hebben een negatieve werking op het gebruik van medicijnen.
Ik heb getracht de voor en nadelen zo goed mogelijk op papier te zetten na raadpleging van de beschikbare info via internet. Maar de hoofdlijnen heb ik wel te pakken. Geniet van de duivensport en ik wil het graag nogmaals benadrukken, het behandelplan bij medicijngebruik is belangrijker dan menigeen denkt. Vooral in het vliegseizoen als er geen tijd verloren mag gaan.