Aan het begin van de vorige week vielen mij twee doffers op uit dezelfde afdeling. Ze zaten er niet lekker bij, waren veel te rustig en aten veel minder voer dan de andere doffers uit hun afdeling. Ook de mest van deze twee duiven was minder mooi dan van hun hokgenoten.
Ik heb het aangekeken en de duiven gewoon los gehad. Ik heb 1 van de duiven gepakt maar kon niets zien of ontdekken. Na een dag of drie waren de beide doffers weer present bij het voeren.
Maar zondag toen ik de doffers los had voor hun training viel de rode doffer op door zijn vlieglust. Er kwam maar geen eind aan en het was machtig mooi om te zien. Je ziet het wel eens dat je doffers alle kanten opvliegen en gekke capriolen maken met veel gekletter met de vleugels. Nou de rode doffer die aan het begin van de week niet goed in zijn vel zat maakte er nu een geweldige show van. Hij was ook als laatste binnen en heeft makkelijk anderhalf uur gevlogen waarvan een half uur in zijn eentje.
Maar gisteren viel bij mij pas het kwartje wat het probleem is geweest.
Ik kreeg 2 doffers terug van het africhten met een spierblessure. Één doffer uit het kleine hokje had 1 vleugel hangen bij thuiskomst, deze doffer heeft vandaag weer gewoon mee getraind en heeft gewoon mee gegeten met de andere doffers uit zijn hok. Maar een grote krasdoffer uit het Van Zon hok heeft last van zijn rechter vleugel, je kunt er weinig van zien. Maar hij valt op dat hij niet lekker zit en dus ook weinig voer pakt, hetzelfde gedrag als de eerste twee doffers. Je kunt gewoon zien dat de doffer pijn heeft waardoor zijn eetlust sterk is afgenomen. Hij mocht dan ook de training overslaan vandaag en ik zet hem op rust totdat hij weer hersteld is.
Op internet gekeken wat ik het beste kan doen en ik kwam twee verschillende verhalen tegen:
- De laatste week van februari geef ik Calsium/magnesium in het drinkwater. Ik haal deze tabletten bij de Hema en kosten vrij weinig.
Een (1) tablet op een drinkbak van anderhalve liter per dag. Het is een zgn. bruistablet die makkelijk oplost in het water.
Als de duiven voor de eerste keer naar buiten gaan, laat ik ze rommelen op het dak en op de grond en forceer niets. - Ik ben vanwege het scheefvliegen naar de duiven dokter Mariën geweest. Want 2 dagen achtereen had ik duiven die amper van het vlieghok scheef boven op huis konden vliegen. Ik had ze de gehele winter binnen gehouden en was net klaar met de kweek De heer Mariën gaf als uitleg dat de duiven kramp hadden omdat we tijdens het kweek gedeelte veel eiwitrijk voer gaven en daarbij geen beweging hadden door middel van uitvliegen. Zijn oplossing voor dit was: zodra de jonge gespeend waren een enkele dagen de duiven licht voeren met zuiveringsmengeling alvorens ze het luchtruim in te sturen. Na deze raad op gevolgd te hebben heb ik nooit meer last van scheefvliegers gehad.
Ik heb mijn duiven nu voor de tweede dag het roze recuperatiepoeder van Mariën vertrekt over het voer. Ik weet niet of het helpt maar niet geschoten is altijd mis.

Dr. Marien Recuperatiepoeder voor duiven.
zakje 3 kilo
Bestemd voor: dag van thuiskomst
Curatief Recuperatie-poeder: 1 volle eetlepel / kilo voer
Tijden de Kweek: vrij ter beschikking (droog houden)
Info: De roze recuperatiepoeder van Marien geef je bij thuiskomst en op de dag na thuiskomst geef je de conditie poeder met siroop van Marien.
Bevat: Calciumcarbonaat, Dicalciumfosfaat, Biergist, NaCl
Analyse:
Ruw eiwit 4.7%
Ruwe as 84.27%
Ruwe celstof 0.2%
Droog en koel bewaren
Wellicht dat het herstel wat sneller gaat en de andere duiven geen spierblessures oplopen.
Vandaag met de duivinnen op pad geweest voor hun eerste africhting. Net zoals gisteren naar Hengevelde, ongeveer 10 kilometer vliegen.

Wederom prachtig weer, maar een harde Oosten wind met een behoorlijke windkracht van 4. Mijn stoel waaide weg dus die heb ik maar snel weer in de auto gepakt.
Ook nu stopte er een duivenmelker met zijn auto, het was Jan Leusenkamp uit Hengelo. We hebben gezellig gepraat en Jan heeft 1 voor 1 meer dan de helft van de duivinnen los gelaten. Jan had zelf net zijn duiven naar Neede gebracht voor een africhting en zag mij op de terugweg staan lossen.
Ik had 44 duivinnen bij mij en heb mijn beste duivin “Special” thuis gelaten. Ze traint nog maar net met het koppel duivinnen mee nadat ze in een beste dip kwam te zitten na de Paratyfus enting. Ze heeft voor mij al zoveel duifkampioenschappen gewonnen dat ik er behoorlijk ziek van wordt als ik haar verspeel. Helaas komt ze heel slecht op eitjes waardoor de kweek voor haar geen echte optie is.
Bij thuiskomst geen koppel in de lucht en geen duif te bekennen. Dus eerst een mandje uitgelaten en naar de duivenklok gelopen. Daar stonden alle 44 duivinnen op die dus ook allen al binnen zaten bij hun doffers. Kun je zien wat de “speeldag” van gisteren met de motivatie van de duivinnen kan doen. De eerste was geklokt op 14.45 uur en de laatste op 15.18 uur. Gelukkig geen spierblessures gezien. Duivinnen zijn ook veel taaier dan de doffers en wellicht wat minder gevoelig voor spierblessures en wellicht heeft het te maken dat de duivinnen wat lichter gevoerd worden.
Vrijdagavond inkorven voor de trainingsvlucht vanuit Boxmeer 88 kilometer. Voor de zaterdag wordt er prachtig weer voorspeld maximaal 14 graden met een Noordoosten wind met windkracht 3.
Gisteren vertelde Gerrit Ophuis nog dat het best lastig kan zijn de NO3 wind voor de duiven met stramme spieren die niet met een goed uur weer terug zijn op hun hok. Mijn duiven krijgen nu al last met een africhting van 10 kilometer. Dus ik ben bang dat de africhting met een NO3 wind voor mijn duiven te vroeg komt.
Ik durf ze best in 1 keer op de eerste wedvlucht te zetten met een goede voorbereiding. Morgen een gewone training aan huis voor mijn vliegduiven, de doffers en duivinnen hebben elkaar nu twee dagen achter elkaar gezien, dus even rust en ritme pakken voor mijn duiven. Vrijdag dan maar weer gaan rijden voor hun 2e africhting naar Neede. (18 km)
