Vandaag zijn voor het eerst dit jaar de vliegduivinnen weer naar buiten geweest.
Het was prachtig weer, een lekker zonnetje en een graad of negen. Uit de wind en in de zon is het al lekker vertoeven.
De bovengenoemde duivinnen zitten nu een paar dagen in hun vlieghok nadat ze ruim een week de jongen hebben bijgevoerd nadat de jongen samen met hun moeders naar het jonge duivenhok zijn verhuisd. Dus de vliegduivinnen zijn in een korte tijd 2x verhuisd. Volgens mij heeft dat geen negatieve invloed op hun prestaties.
Aangezien de duivinnen volle bak gevoerd werden met kweekvoer en ook nog 30% energievoer (3815 van Garvo), om de jongen bij te voeren, zijn de duivinnen veel te zwaar op gewicht.
Het kost mij elk jaar weer een volle week om ervoor te zorgen dat ik de duivinnen weer aan de voerbak krijg. Ik voer ze nu heel licht met 50% gerst en 50% zuivering. Blijft er gerst liggen dan stop ik meteen. Vandaag hebben ze nauwlijks wat gegeten, zo vol zitten ze nog. Ik schat dat ik 100 gram gevoerd heb op 19 duivinnen. De mest is ook niet om aan te zien maar die zal nu per dag beter worden. Ik verstrek nu wel extra grit aan de duivinnen.
Ik probeer nog steeds wat van anderen te leren maar als je al zo lang in het vak zit is dat steeds lastiger. Er zijn niet veel nieuwe ontwikkelingen in de duivensport en bijproducten of eenhokrace’s hebben niet mijn aandacht.
Zo vertelde een hard spelende liefhebber op de snelheid dat hij zijn duiven altijd volle bak te vreten gaf. Ik dacht hoe kan dat nu, dan komen zijn duiven toch niet naar binnen als hij ze roept? Hij vertelde er niet bij dat hij de voerbak na een half uur verwijderde.
E-T schrijft vaak dat zijn hokken aan de voorkant open zijn. Zo zag ik eens op een film van hem dat er overal bij hem aan de voorzijde windbreekgaas geplaatst was. Aha dat was een verrassing voor mij. Ik had een andere voorstelling van een open hok aan de voorkant.
Ook moeten zijn duiven presteren van 100 tot 800 kilometer. Dat doen ze ook want vaak zit hij bij de 10 beste kampioenen van Nederland. Hij heeft zelfs meerdere zakken voer samengesteld voor zijn duiven. Veel liefhebbers gebruiken dat voer. Maar ik dacht dat zijn duiven alle eendaagse fondvluchten mee gingen, totdat ik op zijn site las dat hij zijn duiven maximaal maar 3 eendaagse fondvluchten mee geeft in 1 seizoen. Ook gaf hij aan dat de midfondvluchten bij hem behoorlijke afstanden hebben. Interessant dit, zijn zelf gemaakte en verkochte zakken voer zorgen ervoor dat zijn duiven vroeg kunnen komen van 100 tot 800 kilometer met een max van 3 eendaagse fondvluchten dus.
Bij Gerard Koopman gaan zijn duiven alle weken en eendaagse fondvluchten mee. Ook hij heeft zakken voer zelf samengesteld en op de markt gebracht. Gerard Koopman zijn piek is ongetwijfeld de eendaagse fondvluchten. Ik schreef er eerder over hoe goed zijn duiven daarop presteren. Met zijn voer kunnen zijn duiven 5 eendaagse fondvluchten aan en gaan elke week mee. Maar op de snelheidsvluchten zijn de duiven van Koopman wellicht te zwaar door het voer. Zijn duiven zullen dan normaal nooit in de reserves moeten tasten om thuis te komen. Ongetwijfeld een bewuste keuze om het hele programma van de eendaagse vluchten te kunnen spelen met zijn duiven. En hoe, een hele rij aan kopduiven is vaak het gevolg. Vooral als er gewerkt moet worden door de duiven.
Lol, voor welk soort voer moet u nu gaan? Ik heb er zelf een hekel aan om voer te kopen die samengesteld is door een andere liefhebber. Niet omdat het voer niet goed is, maar omdat deze te veel kosten mede omdat de liefhebber een bedrag per verkochte zak krijgt. (1 euro per zak hoorde ik) De uitzondering is Martin van Zon die ook een zak voer heeft samengesteld maar bewust niet mee deelt in de vergoeding om de zak voer betaalbaar te houden voor de liefhebbers. Zo kan het dus ook.
Je moet maar een beginneling of herintreder zijn van onze mooie duivensport. Waar moet je beginnen? Welke duiven, welk voer, welke bijproducten, welk kloksysteem?
Tip: Hou het simpel en weet wat je wilt. Zo kunt u weinig fouten maken.