Zelf heb ik een hekel aan allerlei bijproducten welke te koop zijn voor onze duiven.
De meesten hebben weinig nut of toegevoegde waarde en het is alleen gunstig voor de portemonnee van de verkoper. Ook AS deelt deze mening zo is te lezen op zijn site.
Onze vliegduiven krijgen bij mij alleen Vitamineral van Natural en grit. De Vitamineral gaat dagelijks over het voer en wordt aangemaakt met roosvisee.
Reden om het over het voer te doen was dat ik het vroeger in potjes verstrekte en veel kon weggooien omdat het te vochtig werd. Zo bespaarde ik mooi op de Vitamineral omdat er niets meer verloren ging. Ik las dat een zeer goede speler uit Friesland het ook dagelijks over het voer verstrekt. De duiven krijgen er zeer mooie mest van.
Ook het grit wordt niet in potjes verstrekt maar deze wordt elke dag opnieuw vers verstrekt met het voeren van de duiven.
Ik hoorde goede berichten over Probac 1000, dat goed spelende liefhebbers het gebruiken en er de toegevoegde waarde van inzien. Maar ik ken ook zeer hard spelende liefhebbers die het niet gebruiken.
Probac 1000 is een probiotica met electrolyten die helpen de darmflora te versterken.
Voor mij staat vast dat ik het product veel te duur vind. Ik betaalde 35 euro voor 500 gram dus de prijs is 70 euro per kilo.
Er zijn vast betere en veel goedkopere alternatieven te koop.
Eerst maar eens kijken waar de samenstelling uit bestaat. We lezen dan, lactose, dextrose, fructo-oligosacchariden (FOS) , chichorelpoeder, natriumchloride en kaliumchloride.
Mooie benamingen maar wat houdt het in:
Lactose: ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren, koemelk bevat 4 tot 5 procent lactose. Lactose zit dus ook in de meeste zuivelproducten. Het komt niet voor in plantaardige producten. Zuivere lactose vormt grote, harde kristallen die moeilijk oplosbaar zijn. Lactose wordt daarom ook wel zandsuiker genoemd. Hiervoor wordt meestal wei gebruikt. Dat is het afvalproduct wat overblijft als je kaas maakt.
Waar is wei goed voor?
Wei proteïne biedt een goed handvat om snel voldoende eiwitten binnen te krijgen. Wei wordt goed en gemakkelijk door de spieren opgenomen en stimuleert spieropbouw, spierbehoud en spierherstel.
In Borculo staat een grote fabriek waar wei wordt verwerkt tot babyvoeding. De fabriek is van FrieslandCampina en is 1 van de grootste ter wereld. Maar jaren geleden heb ik al eens een proef genomen met wei poeder. Ik kende twee duivenliefhebbers die werkzaam zijn bij dit bedrijf. Via 1 van deze liefhebbers heb ik gratis een kilo of 5 wei mogen ontvangen. Deze verstrekte ik na de vlucht ik speelde toen met mijn duiven de overnachtvluchten.
Ik verwacht dat een behoorlijk deel van de Probac 1000 poeder uit wei poeder bestaat. Om u een indruk te geven wat het kost, is mijn schatting ongeveer een 3 tot 4 dollar per kilo.
Dextrose: leuk dit, Dextrose is een andere benaming van druivensuiker. Druivensuiker is nog veel voordeliger dan wei, je koopt het voor veel minder dan 2 euro per kilo. Bol.com 25 kilo voor 55 euro. Bij 1000 kilo of meer zal de prijs vast zakken naar 1 euro per kilo.
Dextrose is een enkelvoudige suiker en wordt in het algemeen ook druivensuiker genoemd. Dextrose wordt direct in het bloed opgenomen en is daarom het snelste koolhydraat. Dextrose heeft geen vertering nodig en levert daarom direct energie. Dat maakt Dextrose uitermate geschikt voor sportduiven. De dextrose is het andere grote deel van de Probac 1000.
Fructo-oligosacchariden (FOS):
Fructo-oligosacchariden, ook wel FOS afgekort, staan ook wel bekend als prebiotica. Dit zijn fermenteerbare voedingsvezels. Ze zitten in asperges, artisjokken, bananen, tarwe en knoflook. FOS worden niet door de darm geabsorbeerd. Het zijn dus zogenaamde fermenteerbare voedingsvezels die als prebiotica worden beschouwd. Wat betekent dat zij worden afgebroken door de bacteriën van de microbiota en hun groei bevorderen.
Fructo-oligosacchariden zijn verder terug te vinden in groenten en fruit zoals asperges, artisjokken, bananen, tarwe en knoflook. Knoflookpoeder is hiervoor uitermate geschikt.
Chichorelpoeder: Dat woord bestaat niet en moet chichoreipoeder zijn. (Staat op etiket van de Group Lateire) Chichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden het lichaam vrij van vrije radicalen. Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunnen ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het bied dus eigenlijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang van de postduif makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd.
Natriumchloride en kaliumchloride: deze zitten in de knoflookpoeder.
We hebben nu dus de samenstelling als volgt: wei poeder (hoofdbestandsdeel), druivensuiker (hoofdbestandsdeel), knoflookpoeder (klein deel) en chichoreipoeder (zeer klein deel). Dit zijn de 4 bestandsdelen en daarbij worden er nog toevoegingsmiddelen aan toegevoegd additifs genaamd.
De meeste additieven zijn stoffen die vrij in de natuur voorkomen, zoals vitamine C, citroenzuur, of rode bieten. Aha rode bieten, bekend in de duivensport om zijn goede werking. Het sluitstuk van de hierboven genoemde bestandsdelen.
Alle bestandsdelen zijn in poedervorm te verkrijgen. Wat we eigenlijk nog moeten weten is hoe de verdeling van de poedersoorten exact is.
Op de verpakking staat: Ergänzungsfuttermittel für Masthühner. Masthühner zijn vleeskuikens. Ander etiket erop en dus ook geschikt voor postduiven.
Al met al schat ik de kostprijs van de verschillende soorten poeders op nog geen 7 euro per kilo dus nog geen 10% van de verkoopprijs.
Het is niet voor niets dat zoveel duivenliefhebbers een eigen lijn beginnen met verschillende producten. Die denken enkel maar hoe uw geld in hun zak terecht komt.