Tja, ik zeg altijd eerst naar je zelf kijken of je wat fout hebt gedaan, dan meteen de schuld bij een ander neer te leggen.
Het betreft mijn vroege jonge duiven. De eerste en tweede ronde waar ik mee aan het vliegen was op de vroege jonge duiven toer.
In 1 van mijn voorgaande blogs schreef ik al dat ik bij de jongen groene mest had en dit kwam van de wilde druiven klimop waar de jongen mee aan het vreten waren.
Lees onderstaand het stukje betreft de jonge duiven.
Helaas ligt de waarheid toch even iets genuanceerder.
Ik heb dit jaar een geweldig jaar met mijn oude duiven, ik kom daar later nog wel op terug. Maar de oude duiven heb ik dit jaar veel meer gevoerd dan de voorgaande jaren. Ik ben overgestapt op Matador voer en voer mijn oude duiven op, de laatste paar dagen energierijk en vetrijk voer. (Turbo extreme) Dat is dus prima bevallen en bij de vroege jonge duiven heb ik hetzelfde gedaan.
Na de eerste wedvlucht wel wat groene mest maar ik gaf toen nog de wilde druif klimop er de schuld van. Helaas weet ik nu wel anders.
Wat is er gebeurt? Ik heb op de donderdag voor het inkorven op de vrijdag mijn vroege jongen 50% Premium Start en 50% Turbo extreme gevoerd. Op de inkorfdag 100% Turbo extreme maar mijn jongen hadden veel honger, wellicht ook door de koude nacht en ze hebben zeer veel gegeten. Ik was er verbaasd van en het zat dicht tegen de 50 gram per duif aan. Terug komen is belangrijker dan op tijd komen voor mijn onverduistere jongen, ervaring op doen daar gaat het om. Ik heb ze wel op tijd gevoerd zodat ze het voer nog grotendeels konden verteren. Maar bij het inkorven viel het al op dat 1 rode doffer zijn krop nog vol met voer had zitten. Afijn, ik heb 38 jongen ingekorfd en er zijn er op de eerste dag 30 jongen terug gekomen en op dag 2 nog twee jongen zodat er 32 jongen terug zijn.
Echter waren er twee doffers waaronder een rode doffer die niet naar de etensbak gingen. Ook de mest was niet om aan te zien, u kent het vast wel groen en dun. Misse boel dus en beiden konden niet vreten aan de wilde druif. Bij de volgende voerbeurt kwam nog steeds de rode doffer niet bij de voerbak, die heb ik meteen verplaats naar het rusthuis. Steeds meer jongen kregen mindere mest en er waren ook een paar jongen die weer het voer opbraken. Er zijn ook jongen waar je niets aan kunt zien.
Toen meteen eerst 4 in 1 mix in het water gedaan en de duiven 5x daags zeer ligt gevoerd. Daarna had ik de jongen weer volop aan de voerbak nadat ik ze 1 dag niet heb laten trainen, zodat ze niet elders water gingen drinken. Nu hebben ze weer schoon water en zit de 4 in 1 mix weer over het voer. De mest is weer mooi vast maar nog niet geheel op de juiste kleur.
Vandaag of morgen krijgen mijn vroege jongen nog de 4 in 1 mix van Belgica de Weerd. Daarna is het weer kracht opbouwen voor mijn jongen en kijken hoe lang ze bij huis gaan trainen. Helaas zijn mijn vroege jongen op de donderdagmorgen maar 10 minuten weg geweest om te trainen. Voor nu dus een pas op de plaats en de vroege jongen weer klaar maken voor de Natour vluchten.
Ik heb ook even gekeken wat mijn huidige jaarlingen als jonge duif hebben gevlogen, de beste jaarling heeft vorig jaar 4 vroege jonge duiven vluchten gehad en 2 natourvluchten, ze is dus 6 keer mee geweest op een wedvlucht. Nu zijn mijn vroege jongen 2 keer mee geweest op de vroege jonge duiven vluchten en zullen ze nog minimaal 4 Natour vluchten moeten afwerken om voldoende ervaring op te doen. Dat moet te doen zijn.
Conclusie is dus dat je bij je jongen weinig moet veranderen aan het voersysteem om geen darmproblemen/coli te krijgen.
Ik wist het ook wel want ik heb eerder een blog geschreven over John Vasterink die geweldig hard vliegt met zijn jongen. Ook de afgelopen week weer. In de CC4 78 jongen mee en 51 prijzen te beginnen met 2, 11, 24 en hij heeft 16 jongen bij de eerste 93 duiven staan. John heeft een vast voersysteem en wijzigt die niet. Lees de onderstaande blog, het is zeer leerzaam en maakt goede uitslagen mogelijk zoals John Vasterink zijn duiven bewijzen.
Gelukkig hebben mijn late jongen nergens last van. Logisch want die voer ik niet op. Maar ik had maandag zo de balen van mijn fout dat ik de late jongen in de mand heb gepakt voor hun vierde africhting naar Hengevelde. Mijn late jongen (18 stuks) trainen smiddags van ongeveer 13/13.30 uur tot ongeveer een 16 uur met een dicht hok. Ze zijn heel goed in orde en vliegen veel bij huis, zelfs met warm weer.
Maar nu waren mijn late jongen twee dagen niet los geweest, het was warm weer met 26 graden, een oostenwind en er zaten vluchtduiven van Bergerac in de lucht. Ik vond het zelf een behoorlijke uitdaging voor mijn jongen.
Sten, de kleinzoon is smiddags mee geweest om de jongen 1 voor 1 te lossen op een afstand van 10 kilometer. Eerst moest een jonge duif uit het zicht zijn voordat ik het volgende jong aan zijn terugvlucht naar huis liet gaan. Opvallend dat Sten de jongen veel verder kon volgen dan ik met mijn ogen. Ik had drinken mee genomen en we hebben er samen lekker gezeten.
Ik was heel benieuwd hoeveel jongen er thuis zouden zijn, Sten dacht ongeveer 4 tot 6 jongen en ik dacht zelf 10 tot 12 jongen. We hebben er samen een wedstrijdje van gemaakt. Het waren er 15 en de laatste drie zijn na een paar uur gearriveerd.
Op de woensdagmiddag zijn de late jongen opnieuw afgericht op 10 kilometer met haast dezelfde omstandigheden dan op de maandag alleen waren er nu geen vluchtduiven meer in de lucht met uitzondering van de laatkomers die nog bezig waren om hun thuishonk te bereiken. Bij thuiskomst waren er 16 terug en kort daarop zelfs 17 jongen, nummer 18 is pas na 18 uur gearriveerd.
Sabine was ook mee en had ook haar jongen ingepakt voor hun eerste africhting. Nadat wij mijn vroege jongen 1 voor 1 hadden losgelaten in Hengevelde, zijn we naar het Twentekanaal gereden en hebben tussen Hengelo en Delden in Sabine haar jongen 1 voor 1 los gelaten. Afstand ongeveer een 1,5 kilometer maar Sabine had voor een deel nog jongen bij zich die nog niet zo oud waren.
We hebben de 20 jongen bekeken, hoeveel pennen ze hadden laten vallen, wie er nog mee kan met de Natour vluchten, of naar de taartvluchten moet omdat ze nog te jong zijn voor de Natour vluchten, tevens de kleur genoteerd en of het een duivin of doffer is. Ook heeft Sabine van elke duif een foto gemaakt. Bij de thuiskomst bij Sabine haar woonhuis zaten de meeste jongen al op ons te wachten en niet veel later waren alle 20 jongen weer terug.
Om nog even terug te komen op de koptekst, ik wist het achteraf wel maar heb helaas toch een fout gemaakt met vergaande gevolgen.
Men zegt vaak, wie de minste fouten maakt in de duivensport die komt het verst. Dat is een harde waarheid. Zorg voor een simpel systeem zodat u zo weinig mogelijk fouten kunt maken.
Een klein foutje is zo gemaakt, kijk naar mij.