Zoals ik reeds eerder schreef gaan we proberen om jonge duiven in te korven met de jonge duiven vluchten.
Daarvoor hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd.
- De jongen van de 1e en 2de ronde zijn geënt met het Rotra entstof.
- Ook zijn de jongen geënt tegen Paratyphus.
Voorgaande jaren had ik altijd in de laatste week van Mei last van coli. Maar dit jaar niet.
Op 2 Mei hebben de jongen van de eerste 2 ronden de Paratyphus enting gehad. Ze hadden daar veel last van en de mest werd slechter. Ze hebben toen een lichte coli besmetting gehad. Wel heb ik toen besloten om ze 4 dagen te behandelen met medicatie via het water. Dus ik hoop dat deze jongen geen coli achtige verschijnselen meer krijgen.
Maar wij hebben maar 1 afdeling vrij voor onze jonge duiven. Dus de jongen van de derde ronde en eventueel de vierde ronde worden bijgezet bij de vroegere jongen. De afdeling van de jongen heeft een nachthok en daghok. Het nachthok heeft ongeveer 70 zitvakken maar is 1.80 meter breed en 2 meter diep. Het daghok (rendeel) is 1.80 meter breed en 1 meter diep. Niet al te groot dus. Vorige week ben ik gestopt met het verduisteren van de jongen, waardoor het mogelijk is om snachts de deur tussen het rendeel en nachthok open te laten staan. Voordeel is dat in het rendeel ook 20 zitvakken aanwezig zijn. Binnenkort ga ik daar gebruik van maken, eerst moeten de nachten wat warmer worden qua temperatuur. Ook hebben we de deur van het rendeel voorzien van windbreekgaas. (1 meter bij 1,75 meter hoog) Dit om tocht en ornithose bij onze jongen te voorkomen.
De onderstaande aantallen zijn op de afdeling van de jongen gezet:
- 43 jongen van de 1e en 2de ronde.
- 44 jongen van de 3e en 4de ronde. (Er volgen nog 12 jongen meer)
- 4 oude ex vliegduiven.
De laatste 12 jongen worden binnen goed twee weken bijgezet. Daarna moeten deze jongen nog geënt worden met de Rotra enting en de enting tegen Paratyphus. Dus ik ben bang dat deze jongen nog wel een coli besmetting krijgen. We gaan het wellicht zien en bekijken wat dan de gevolgen zijn voor de eerste lichting jongen.
De jongen zijn zeer gezond nu en vliegen geweldig bij huis. Dit ondanks dat wij nog steeds jongen bijzetten. Gisteren heb ik de jongen om 9.30 uur los gedaan en om 12.30 uur weer binnen gehaald. Ze hebben nog geen 15 minuten gezeten. Er gingen eerst een 4 tal koppeltjes de lucht in die meteen uit het zicht verdwenen en aan het trekken begonnen. Op het platte dak met voor mij een prachtig vergezicht zie ik ze dan af en toe in de verte heel hard trekken. Prachtig om te zien. Ze richten zich zelf af op deze manier. Dus hebben we besloten om de jongen op de woensdagmorgen voor het eerst weg te brengen.
Dinsdagavond na 23 uur samen met Dini alle jongen van de eerste twee ronden in de mandjes gezet. Het waren er nog 42 dus er is maar 1 jong bij huis weg gevlogen. Water aan de mandjes gedaan en op de woensdagmorgen samen met Jan de jongen 1 voor 1 losgelaten bij het Twentekanaal. Sabine was bij het hok om de boel in de gaten te houden. De andere jongen waren los dus konden we pas bij het binnenroepen zien of de jongen weer terug waren. Dat was het geval, er kan best een enkeling aan mankeren maar er is voor ons geen tellen meer aan.
We gaan proberen om de jongen vrijdagmorgen wederom weg te brengen en dan richting Bentelo wat 6 kilometer zal zijn door de lucht.