Elk jaar zit ik met de jonge duiven te worstelen, zo kan ik het beste omschrijven, met de duivenziekte Adeno.
Momenteel heerst de jonge duivenziekte weer enorm in jonge duivenland. Sommige liefhebbers krijgen er bijna nooit mee te maken terwijl anderen er blijkbaar jaarlijks grote problemen mee kennen. Bij mij is dat ook het geval. Als oorzaak duiden we meerdere virussen aan: Adeno, Circo, Rota virus. Deze verzwakken de duiven en zorgen voor een daling van de immuniteit bij de duiven waardoor andere bacteriën hun kans dan zien om explosief te vermeerderen en grote problemen te veroorzaken zoals de gevreesde E. Coli, waardoor die duifjes jammerlijk genoeg snel sterven. Ook het Geel / Trichomoniasis gaat dan vaak explosief vermeerderen.
Wanneer het beperkt blijft tot dik zitten van enkele duifjes, de krop omgooien en slechte, waterige, groene mest dan zou je het probleem kunnen verhelpen door enkele dagen weinig tot niets te voederen, enkel wat grit en licht verteerbaar voeder, met Electrolyten in het water. Dit om de verzwakking door uitdroging te voorkomen.
Eergisteren had ik 1 jonge duif (van de 94) met slechte mest. Gisteren 2 plekken met slechte mest waarvan 1 plek met uitgebraakt voer. Gisterenavond zag ik al de verkeerde mest ondanks het lichte voeren. Vanmorgen bij veel jongen slechte mest en veel uitgebraakt voer. Gelukkig ben ik eergisteren reeds begonnen om de jongen Parastop van Van Belgica de Weerd te verstrekken. Vandaag zal ik ze tevens electrolyten verstrekken. Tevens nu vast laten zitten want anders krijg ik een mooi aantal jongen niet meer naar binnen. Eerst dit probleem maar eens goed oplossen en dan maar weer los laten.
Mijn jongen zijn nog niet ingeënt met de Paramixo enting. We hebben drie weken terug de derde ronde jongen erbij in gezet en de jongen worden verduisterd van 20 uur savonds tot smorgens een 9 uur. De paramixo enting doe ik meestal pas als de jongen ploeg gereed is. Ik had net bericht gehad dat de dierenarts weer op hokbezoek komt om te enten maar nu even het Adeno probleem oplossen en daarna maar de enting doen als ze weer opgeknapt zijn.
Planning met de jongen is om ze op de natour te spelen, dus ik ben blij dat ze het nu reeds krijgen en niet later als je ze net wilt gaan africhten.
Opvallend is wel dat ik vorig jaar problemen kreeg bij de jongen met Adeno na een flinke weersverandering. Van koud weer naar warm weer. Nu dus bijna identiek als vorig jaar. Maar dit jaar wel appelazijn door het water gedaan bij de jongen om de natuurlijke weerstand te vergroten van hun darmsysteem.
We zien uitbraken van adeno-coli vaak nadat de duiven aan stress zijn blootgesteld. Dit is niet vreemd,omdat stress i.h.a. weerstandsdaling geeft. Door management maatregelen kan de duivenhouder het aantal stress momenten verminderen en daar door uitbraken van adeno-coli tegengaan:
- Zorg er voor dat er de hele dag voer in de bak staat, zowel voor als na het spenen.
- Niet te vroeg spenen van de jongen en doe het in 2 fases (eerst doffer weg, een week later de duivin er af).
- Laat de jongen aan de mand wennen door deze enkele dagen in het hok te zetten en er voer in te leggen, voordat de duiven ingekorfd worden.
- Zorg er voor dat de duiven aan de mand gewend zijn, voordat u de duiven laat vaccineren.
- Geef na “stress momenten” de duiven enkele dagen licht verteerbaar voer (dit zijn m.n. de kleinere zaden) in combinatie met multivitaminen en zure zuivelproducten.
- Zorg voor een goede ventilatie bij de jongen (liefst een open ren).
- Zet jonge duiven apart zodat voer en wateropname gecontroleerd kunnen worden.
Helaas is er nog geen goede medicijn voor het Adenovirus voorhanden. Soms spreek je een liefhebber die verteld dat hij er geen last van heeft, ik vraag hem dan meestal hoe hij zijn jonge duiven houdt en voert en wat hij aan medicatie doet zodat ik de verschillen met mijn systeem kan ontdekken. Maar het zullen er maar heel weinig zijn die er geen last van ondervinden.
In het kort
– Altijd direct behandelen met een geschikt antibioticum in overleg met uw dierenarts.
– Het verstrekken van darmconditioners doet de mestconsistentie zeer snel verbeteren.
– Om het verlies aan vocht en zouten te compenseren is het toedienen van elektrolyten aanbevolen.
BELANGRIJK: Wacht minstens twee à drie weken met opleren of spelen na een adeno besmetting. Zo voorkom je onnodige verliezen bij je jonge duiven.
Wordt vervolgd………….